Falu Rödfärg

Falu Rödfärg
Artikelnummer FA0960 Kategori

450,00 kr899,00 kr

Beskrivning

Falu Rödfärg är inte bara en husfärg, det är svensk kulturhistoria på burk. Rödfärgens historik kan spåras ända till 1500-talet och idag är den ett lika naturligt val till arkitektritade villor och offentliga byggnader som till sommartorp och sjöbodar. Här kan du läsa om vilka egenskaper som gjort Falu Rödfärg till Sveriges mest beprövade – och Sveriges mest älskade – husfärg.

Pigmentet:

Falu Rödfärg innehåller pigment från Falu gruvas mineralisering. Av kopparfattig malm, som vittrat under århundraden, bildas ”rödmull”, som förutom koppar innehåller en sällsynt sammansättning av järnockra, kiselsyra och zink.

Resultatet är en färg med vacker matt yta med grova kiselsyrakristaller som bryter och reflekterar ljusets strålar. I varmt kvällsljus blir den röda färgen intensiv, nästan självlysande. Pigmentet är också mycket ljusstabilt, du kan hitta ett hus som inte målats på 100 år och de få pigmentkorn som finns kvar är fortfarande lika röda och fina.

Färgskiktet:

Falu Rödfärg är en slamfärg, vilket är en av Sveriges äldsta och mest använda färgtyper. Färgen ger ett öppet skikt som låter träet andas – den släpper in väta, men tillåter den lika snabbt att dunsta igen. Detta minimerar risken för röta.

Kulören:

Falu Rödfärgs klassiska kulör finns inte som något exakt färgnummer som kan blandas i en maskin. Kulören är lika levande som de färgmästare som bränner pigmentet. Det är ett hantverk som gått i arv i vår tillverkning sedan vi på allvar startade pigmenttillverkning på gruvområdet 1764. En erfaren rödfärgsmålare vet att det är en naturprodukt och att man därför bör byta parti vid husknuten för säkerhets skull.

Underhåll:

Falu Rödfärg är mycket enkel att underhålla. I takt med att färgen åldras försvagas bindemedlet och till slut sitter pigmentkornen så löst fästa på ytan att du enkelt kan borsta ner dem och måla nytt utan att röra vid en skrapa. Att pigmentet släpper korn för korn gör också att fasaden åldras med behag, utan att flagna och bli ful. Just det att pigmentet fäster närmast mekaniskt på ytan är förklaringen till varför Falu Rödfärg endast skall användas på ohyvlade ytor.

Täckförmågan:

Falu Rödfärg täcker bra och ska strykas ut i tunna lager. Vid målning av nytt, obehandlat virke bör du stryka två gånger. Vid första strykningen förtunnar du färgen med 10-20% vatten. Efter 24 timmar kan du färdigmåla med oförtunnad färg. OBS! På spikskallar och kvistar kan färgen smita vid första målningen, dessa täcks dock vid andra strykningen.

Lösningsmedlet och bindemedlet:

Falu Rödfärg är och har alltid varit en ”naturprodukt” med mycket låg miljöbelasning. Bindemedlet är mjölklister och linolja. Lösningsmedlet är vatten, vilket gör det enkelt att rengöra penslar och verktyg i vanligt vatten och lite diskmedel.

Mer information

Kulör

Faluröd, Grå, Ljusröd, Svart

Storlek färgburkar

5L, 10L

Recensioner

Det finns inga produktrecensioner än.

Endast inloggade kunder som köpt den här produkten får lämna en recension.