Tips & råd

Välja kulör

På vår sida finner du exempel på olika miljöer inomhus och utomhus och med vilka kulörer dessa är färgsatta med. Datorns bildskärm återger inte färger exakt, vilket gör att det kan skilja sig mot verkligheten. Det gäller även färgproverna som går att ladda hem från sidan. Tanken med att vi har lagt upp dessa är att ge en vägledning och att stimulera till att finna olika lösningar.

För att underlätta ditt färgval så kan du beställa broschyrer och färgprov på papper, dessa är mer exakt återgivna, men kan skilja sig något från verkligheten. Ett litet färgprov upplevs annorlunda än en större målad yta. Val av färgtyp och glansvärde, påverkar också slutresultatet. Vill du ha möjlighet att provmåla på en större yta så beställer du en provmålningsburk.

Välja glans och färgtyp

Matt och blank färg skiljer sig på flera sätt. Samma kulör kan upplevas olika beroende på om färgen är matt eller blank. Matt färg är känsligare för slitage och går inte att torka av. Blank färg är tåligare och går t.ex. att torka av med fuktig trasa.

Väggar i sovrum, vardagsrum och hall målas i allmänhet med matt färg, från glans 1 till glans 7, t.ex. eller Kashmir glans 4 .eller Pashmina glans 2 . Kökstak målades tidigare oftast med glans 20 och var då rejält blanka och tålde att tvättas regelbundet. Nu med bra fläktar och mindre långkok så räcker det med helmatt färg glans 2 tex . Milltex 2 RF, Sober natur takfärg . I våtutrymmen skall tak målas med våtrumsfärg som är blankare glans 50, t.ex. TÄT halvblank Täckfärg.

Väggar i sovrum, vardagsrum och hall målas i allmänhet med matt färg, från glans 1 till glans 7, t.ex. ACCENT Helmatt, STIL Helmatt eller SOBER matt Täckfärg. Glans 7 är något blankare och kan vara att föredra i hall, kök och barnens rum där slitaget kan vara större, t.ex. SOBER matt Täckfärg. I garage pannrum och liknande bör glans 20 väljas för hållbarheten, t.ex. TÅLIG halvmatt Täckfärg.

Golvlister, dörrfoder och andra trädetaljer målas vanligtvis med halvblank färg, Servalack Aqua glans 35. Den ger en tålig och avtorkbar yta. Den finns också i matt, glans 10 och blank, glans 80.

Alcros kulörgaranti

Nu lämnar Alcro kulörgaranti för både inomhus- och utomhus- målning. Eftersom vi tagit fram våra kulörer tillsammans med arkitekter, inredare och designers är vi säkra på att kulörerna i Alcro Designers kulörkollektion verkligen blir bra. Därför vågar vi lova att du får ny färg om du inte skulle bli helt nöjd.

Läs mer om Alcros kulörgaranti här

Mer inspiration, tips och idéer

Måla hus

Olja altan

Måla fönster

Måla rödfärg

Filmer: Måla, spackla och tapetsera – så här gör du

Alcros inredningskollektion